12.5 C
İstanbul
Cuma, Nisan 19, 2024

İtalya Anayasa Referandumu ve Son Durum

Avrupa’nın en turistik ülkelerinden biri olan İtalya’nın siyasi tarihi birçok çalkantılı dönemden geçmiştir. Ülkenin kuzeyi ile güneyi arasındaki anlaşmazlıklardan yolsuzluk iddialarına; Berlusconi’den Renzi’ye kadar siyasi figürler çevresinde gözlemlenen yakın dönemde birçok mücadele bulunmaktadır. İtalya’nın son dönemde ekonomik durgunluk içerisinde olduğu ve 2008 Küresel Ekonomik Krizi’nden en çok yara alan Avrupa ülkelerinden birisi olduğu bilinmektedir. Özellikle Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle ve İtalya ile olan ithalat-ihracat hacmine bakıldığında İtalya, 17 milyar dolarlık ticaret hacmiyle Türkiye’nin en önemli partnerleri arasındadır. The Heritage Foundation tarafından yapılan Ekonomik Serbesti Endeksine göre (Index of Economic Freedom) İtalya, dünyada 92., 43 Avrupa ülkesi arasında ise 36. sırada yer almaktadır[1]. İtalya’nın 60 milyonluk nüfusu, ülkede işsizlik oranının %10’ların altına inmemesi bize ülkedeki zor durumu göstermektedir. Bir de mobilya, tekstil ve beyaz eşya gibi önemli sektörlerinin Çin’deki üretim patlamasının ardından uluslararası piyasada rekabet edemez duruma gelmesi, İtalya’ya daha da büyük sıkıntılar yaşatmaktadır.[2]

4 Aralık 2016 tarihinde İtalya’da anayasa değişikliği amacıyla kritik bir referandum yapılması kararlaştırılmıştır. Bu referandum, İtalya’nın geleceği açısından iki önemli/kritik sonuç doğurabilecektir. Öncelikle İtalyan Başbakanı Renzi, anayasa referandumundan “hayır” çıkması durumunda istifa edeceğini açıklamıştır. İtalyanlar 1946’dan bu yana çift meclisli yasama sisteminin geçerli olduğu ülkede, Parlamento’nun üst kanadı olan Cumhuriyet Senatosu’nun yasama yetkilerini ciddi ölçüde törpüleyerek yasama sürecini hızlandırmayı hedefleyen anayasa referandumu için sonucun “hayır” çıkması durumunda olası istifa ve ardından seçimlerde seçilme ihtimali en yüksek olan lider, komedyen Beppe Grillo’dur. Bu durumda AB karşıtı “5 Yıldız Hareketi” lideri Beppe Grillo’nun iktidara taşınması, İtalya’nın gelecek yıllarda daha radikal kararlar almasına neden olabilir[3]. 5 Yıldız Hareketi’nin şikayetleri arasında, 2016 boyunca bankalarda 360 milyar euroluk sorunlu kredi bulunması ve euro/dolar paritesinin durumu tartışma konusudur.

Oylama anketlerinin son durumu şu şekildedir:

 

Sonuç olarak önümüzdeki günlerde İtalya’da AB’nin kaderini dolaylı olarak etkileyecek bir gelişme söz konusudur. Görüldüğü üzere son anketlerde “hayır” önde gitmektedir. Eğer 4 Aralık Referandumu’ndan bu yönde sonuç çıkarsa İtalya’yı ve AB’yi kritik günler beklemektedir.

Not: Referandumun sonuçlarını takip etmek için Corriere Della Sera’nın canlı sonuç sayfası bağlantı adresi: http://www.corriere.it/referendum-costituzionale-2016/index_mappa_italia.shtml

  1. http://www.mfa.gov.tr/italya-ekonomisi.tr.mfa
  2. http://www.ekonomi.gov.tr/portal/faces/home/disIliskiler/ulkeler/ulke-detay/İtalya
  3. Para Dergisi 47. Sayısı, 27 Kasım- 3 Aralık 2016, s.79
SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.