16.8 C
İstanbul
Perşembe, Mart 28, 2024

G20 Zirvesi Fotoğrafının Protokolü

7-8 Temmuz 2017 tarihlerinde Almanya’nın Hamburg şehrinde düzenlenen G20 Zirvesi’nde çekilen aile fotoğrafında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) beş daimi üyesinden ikisinin devlet başkanlarının (Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa) sıranın ucunda yer alması nasıl açıklanabilir?

En önemli yer olan en ön sıranın ortası, elbette zirveyi düzenleyen devletin temsilcisi tarafından dolduruluyor. Angela Merkel’in sağında ve solundaki ikinci en önemli yerler ise zirvenin Almanya’dan önceki (Çin, yani Xi Jinping) ve sonraki (Arjantin, yani Mauricio Macri) tarafından dolduruluyor. Daha sonra ise, devlet başkanlarının devletlerinin başlarına geçiş tarihlerinin eskiliğine göre merkezden kanatlara doğru en ön sıra dolduruluyor (2009 yılında başa gelen Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jacob Zuma; 2012 yılında başa gelen Rusya ve Meksika Devlet Başkanları Vladimir Putin ve Enrique Peña Nieto; 2014 yılında başa gelen Türkiye ve Endonezya Devlet Başkanları Recep Tayyip Erdoğan ve Joko Widodo; 2016 yılında başa gelen Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer; son olarak da sırasıyla 20 Ocak, 10 Mayıs ve 14 Mayıs 2017’de başa gelen Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore ve Fransa Devlet Başkanları Donald Trump, Moon Jae-in ve Emmanuel Macron).

Angela Merkel dışında ön sırada bulunan tüm liderler “devlet temsilcileri”. “Hükümet temsilcileri” ise, 1,3 milyarlık bir nüfus gücünü yönetseler de (Hindistan Başbakanı Narendra Modi gibi) BMGK’nin daimi üyelerinden birisi olsalar da (Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May gibi), ikinci sıraya yerleşmiş durumdalar. İkinci sırada aynı zamanda devlet olmadan G20’nin yirminci üyesi olmayı başarmış Avrupa Birliği’ni temsilen katılan Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu Başkanları Donald Tusk ve Jean-Claude Juncker de bulunmakta.

İkinci ve üçüncü sıralarda aynı zamanda davet edilen devletlerin ve örgütlerin temsilcileri de bulunmakta. 2017 yılı için Norveç, Hollanda, İspanya, Vietnam, Singapur, Afrika Birliği, Afrika’nın Kalkınması için Yeni Ortaklık (New Partnership for Africa’s Development) ve Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği temsilcileri katıldı. Bununla birlikte üye bir devlet olan Suudi Arabistan’ın ne devlet ne de hükümet başkanı olan temsilcisi İbrahim Abdülaziz El-Assaf da üçüncü sırada yer almakta. Son olarak, üçüncü ve dördüncü sıralarda, bazı uluslararası örgütlerin yöneticilerini görmekteyiz: Birleşmiş Milletler, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Para Fonu, Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Bankası ve Finansal İstikrar Kurulu (Financial Stability Board).

Kesin olan bu protokol kuralları, söz konusu aile fotoğrafları ile ilgili ortaya atılan iddiaların yalanlanmasını sağlamakta. Geçtiğimiz yıl, Birleşik Krallık basını, Theresa May’in kenarlarda kalmasının Brexit ile değil de hükümetin başında henüz çok kısa bir süredir olmasıyla ilgili olduğunu açıklamıştı (o dönemde Theresa May henüz iki aydır hükümetin başındaydı). Yine aynı G20 zirvesinde (Hangzhou) söz konusu protokol kuralları ortaya enteresan bir fotoğraf çıkarmıştı. Devletin başında sekiz yıldır bulunan Barack Obama, Angela Merkel ile yan yana idi. Ancak geleneksel kurallara aykırı bir biçimde, devlet başkanı olmayan Narendra Modi’ye ilk sıra verilmişti. Bu durum, belki de kendisi de yükselmekte olan bir güç olan Çin’in Hindistan’a yaptığı bir iyilikti.

2016 yılında Hangzhou’da düzenlenen G20 Zirvesi’nin aile fotoğrafı. Kaynak: g20chn.org

Kaynak

Slate AP News
SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.